U akciji pojačane kontrole vozača autobusa i teretnih vozila otkriveno 9.542 prekršaja

Tokom protekle sedmice, od 7. do 13. februara saobraćajna policija sprovela je akciju pojačane kontrole vozača autobusa i teretnih vozila s posebnim akcentom na poštovanja odredbi Zakona o radnom vremenu posade vozila u drumskom prevozu i tahografima.

Akcija je deo velike međunarodne aktivnosti koja se sprovodi u 30 evropskih zemalja koje su članice organizacije ROADPOL (mreža saobraćajnih policija Evrope). R O A D P O L je mreža evropskih saobraćajnih policijskih snaga.

Pripadnici saobraćajne policije su tokom akcije pojačane kontrole saobraćaja vozača teretnih vozila i autobusa otkrili 9.542 prekršaja, od kojih se najveći broj odnosio na prekoračenje vremena upravljanja vozilom i drugih prekršaja vezanih za tahografe.

U akciji koja je sprovedena od 7. do 13. februara na putevima Srbije, saobraćajna policija kontrolisala je 1.390 autobusa i 14.094 kamiona i otkrila 626 prekršaja koja su učinili vozači autobusa i 8.916 koja su učinili vozači teretnih vozila“, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Od ukupno 1.390 kontrolisanih autobusa, skoro trećina vozača – 203 sankcionisana je zbog prekoračenja vremena upravljanja i drugih prekršaja vezanih za tahografe, dok su 93 vozača sankcionisana zbog neposedovanja odgovarajuće dokumentacije, a 92 zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa.

Najviše vozača autobusa sankcionisano je na teritoriji Policijske uprave Кragujevac – 73, na teritoriji PU Subotica – 64, i na teritoriji PU Niš – 54 vozača.

Кad je reč o kontroli teretnih vozila, 2.127 vozača sankcionisano je zbog prekoračenja vremena upravljanja i drugih prekršaja vezanih za tahografe, a 1.299 vozača zbog neposedovanja odgovarajuće dokumentacije.

Zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa sankcionisano je 1.139 vozača kamiona, zbog prekoračenja brzine 301, dok je 26 vozača isključeno iz saobraćaja zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola.

Najviše vozača kamiona sankcionisano je na teritoriji PU Niš – 957, na teritoriji PU Šabac – 701, i na teritoriji PU Požarevac – 585 vozača.

U istoj akciji koja je sprovedena oktobra prošle godine saobraćajna policija otkrila je 7.793 prekršaja vozača teretnih vozila i 428 prekršaja vozača autobusa.

Najveći broj vozača teretnih vozila i autobusa sankcionisan je zbog prekoračenja vremena upravljanja i drugih prekršaja vezanih za tahografe, kao i zbog prekršaja vezanih za dokumentaciju vozača i vozila.

Prostim poređenjem podataka iz prošle I ove godine, primećujemo da je broj prekršaja u porastu.

AMSS CMV Centar za obuku profesionalnih vozača apeluje na sve učesnike u saobraćaju, a posebno vozače teretnih vozila i autobusa da poštuju saobraćajne propise, da voze odmorni i dosledno se pridržavaju obaveznog odmora i dužine vremena u okviru koga mogu da voze. Pre svega vodeći računa o svojoj bezbednosti, a isto tako I svih ostalih učesnika u saobraćaju.

Kako u našim Centrima za obuku u okviru periodičnih obuka za sticanje I produžetak CPC sertifikata se bavimo upravo ovom problematikom, Zakona o radnom vremenu posade vozila u drumskom prevozu i tahografima I dokumentima u transportu robe I putnika, pozivamo sve profesionalne vozače da uzmu učešće u obukama u našim Centrima gde će im naši predavači svojim izuzetnim poznavanjem problema I velikim praktičnim iskustvom pomoći da prevaziđu sve poteškoće, a ujedno I steknu neophodni uslov za produžetak CPC sertifikata.

U našim Centrima za obuku, takođe možete zakazati obuku za rukovanje tahografom i poznavanje Zakona o radnom vremenu posade vozila u drumskom prevozu i tahografima.

Za sve informacije o obukama I dostupnim terminaima kontaktirajte bilo koji od naših Centara, a naše stručno osoblje će Vam dati detaljne informacije koje su Vam potrebne.

Tekst delimično preuzet sa sajta MUP.