Od 08. do 14. maja saobraćajna policija sprovešće akciju pojačane kontrole vozača autobusa i teretnih vozila

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, od 08. do 14. maja ove godine, sprovodiće međunarodnu akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje prekršaja koje čine vozači autobusa i teretnih vozila.

Tokom akcije koja se istovremeno sprovodi u 30 evropskih zemalja koje su članice organizacije ROADPOL (mreža saobraćajnih policija Evrope), saobraćajna policija će patrole prvenstveno usmeravati na puteve sa najintenzivnijim saobraćajem autobusa i teretnih vozila, a poseban akcenat će biti stavljen na kontrolu poštovanja odredbi Zakona o radnom vremenu posade vozila u drumskom prevozu i tahografima, kontrolu prevoza tereta, kao i kontrolu ispunjenosti opštih uslova za učešće u saobraćaju vozača teretnih vozila i autobusa.

U okviru akcije pojačane kontrole saobraćaja usmerene na otkrivanje prekršaja učinjenih od strane vozača autobusa i teretnih vozila, koja je u periodu od 13. do 19. februara ove godine sprovedena u 30 evropskih država članica mreže saobraćajnih policija Evrope – ROADPOL, sankcionisano je 549 prekršaja vozača autobusa i 6.829 prekršaja vozača teretnih vozila.

Najveći broj vozača teretnih vozila i autobusa sankcionisan je zbog prekoračenja vremena upravljanja i drugih prekršaja vezanih za tahografe, kao i zbog prekršaja vezanih za dokumentaciju vozača i vozila.

AMSS CMV, Sektor za stručno usavršavanje, razvoj i bezbednost saobraćaja apeluje na sve učesnike u saobraćaju, a posebno vozače teretnih vozila i autobusa da poštuju saobraćajne propise, da voze odmorni i dosledno se pridržavaju obaveznog odmora i dužine vremena u okviru koga mogu da voze.