U akciji pojačane kontrole vozača autobusa i teretnih vozila otkriveno 8.260 prekršaja

Tokom protekle sedmice, od 13. do 19. juna saobraćajna policija sprovela je akciju pojačane kontrole vozača autobusa i teretnih vozila s posebnim akcentom na poštovanja odredbi Zakona o radnom vremenu posade vozila u drumskom prevozu i tahografima.

 Akcija je deo velike međunarodne aktivnosti koja se sprovodi u 30 evropskih zemalja koje su članice organizacije ROADPOL (mreža saobraćajnih policija Evrope). R O A D P O L je mreža evropskih saobraćajnih policijskih snaga.

Pripadnici saobraćajne policije su tokom akcije pojačane kontrole saobraćaja vozača teretnih vozila i autobusa otkrili 8.260 prekršaja, od kojih se najveći broj odnosio na prekoračenje vremena upravljanja vozilom i drugih prekršaja vezanih za tahografe.

„Tokom akcije pojačane kontrole saobraćaja vozača autobusa i teretnih vozila, koju je saobraćajna policija sprovela protekle sedmice, od 13. do 19. juna, više od polovine kontrolisanih vozača počinilo je prekršaje, a najveći broj se odnosio na prekoračenje vremena upravljanja vozilom i tahograf. “ , navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Od 1.460 kontrolisanih vozača autobusa prekršaj je počinilo njih 727. Najveći broj sankcionisanih vozača autobusa, 301 sankcionisan je zbog prekršaja koji se tiču vremena upravljanja i tahografa, 281 zbog prekršaja u vezi sa dokumentacijom vozača i autobusa, dok je zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa sankcionisan 121 vozač.

„Od kontrolisanih 12.026 vozača teretnih vozila, prekršaj je učinilo 7.533, od kojih su 2.113 vozača sankcionisana zbog prekoračenja vremena upravljanja i drugih prekršaja vezanih za tahografe, 1.115 zbog neposedovanja odgovarajuće dokumentacije, dok je zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa sankcionisan 931 vozač. “, navodi se u saopštenju.

U istoj akciji koja je sprovedena u februaru prošle godine saobraćajna policija otkrila je 9.542 prekršaja vozača teretnih vozila i vozača autobusa.

Najveći broj vozača teretnih vozila i autobusa sankcionisan je zbog prekoračenja vremena upravljanja i drugih prekršaja vezanih za tahografe, kao i zbog prekršaja vezanih za dokumentaciju vozača i vozila.

AMSS CMV Centar za obuku profesionalnih vozača apeluje na sve učesnike u saobraćaju, a posebno vozače teretnih vozila i autobusa da poštuju saobraćajne propise, da voze odmorni i dosledno se pridržavaju obaveznog odmora i dužine vremena u okviru koga mogu da voze. Pre svega vodeći računa o svojoj bezbednosti, a isto tako I svih ostalih učesnika u saobraćaju.

Kako u našim Centrima za obuku u okviru periodičnih obuka za sticanje I produžetak CPC sertifikata se bavimo upravo ovom problematikom, Zakona o radnom vremenu posade vozila u drumskom prevozu i tahografima I dokumentima u transportu robe I putnika, pozivamo sve profesionalne vozače da uzmu učešće u obukama u našim Centrima gde će im naši predavači svojim izuzetnim poznavanjem problema I velikim praktičnim iskustvom pomoći da prevaziđu sve poteškoće, a ujedno I steknu neophodni uslov za produžetak CPC sertifikata.

U našim Centrima za obuku, takođe možete zakazati obuku za rukovanje tahografom I poznavanje Zakona o radnom vremenu posade vozila u drumskom prevozu i tahografima.

Za sve informacije o obukama I dostupnim terminima kontaktirajte naš call centar, a naše stručno osoblje će Vam dati detaljne informacije koje su Vam potrebne.