Radno vreme vozača u drumskom saobraćaju – osnovni pojmovi

Upravljanje vozilom, najčešće, ne zahteva velika fizička naprezanja, tako da se stiče utisak da vozač može satima da upravlja vozilom, a da pri tome ne oseća premorenost. Međutim, u praksi se pokazalo da je upravljanje vozilom izuzetno zahtevna radna aktivnost, koja od vozača zahteva neprekidno usmeravanje pažnje na dešavanja koja se odvijaju u neposrednoj blizini vozila kojim upravlja.

Zakon o radnom vremenu članova posade vozila u drumskom prevozu i tahografima („Sl.glasnik RS“ 96/2015 od 29.11.2015. god.) PRIMENjUJE SE OD 04. decembra 2015. god. i u skladu je sa međunarodnim AETR propisima.

Pravila koja regulišu bezbedno upravljanje vozilom predstavljaju osnovu za planiranje radnog vremena vozača i veoma su striktna. Njihovom primenom povećava se opšta bezbednost svih učesnika u saobraćaju jer direktno utiču na smanjenje ukupnog broja saobraćajnih nezgoda koje izazivaju vozači koji obavljaju prevoz putnika ili tereta u drumskom saobraćaju. Pored toga, primena ovih propisa utiče na ravnomerno opterećenje vozača i povećanje procenta uspešno realizovanih transportnih zadataka.

Zakon o vremenu rada posada se primenjuje na posadu vozila koja obavlja drumski prevoz:

 • tereta, kada je najveća dozvoljena masa vozila veća od 3,5t;
 • putnika, vozilima koja su svojom konstrukcijom i opremom prilagođena za prevoz više od devet lica, uključujući vozača.
 • putnika, vozilima sa 7+1 i 8+1 mesta za sedenje, kojima se obavlja limo servis

Član posade vozila je svako fizičko lice, koje se nalazi u vozilu i koje za prevoznika obavlja usluge drumskog prevoza i može da bude:

 • Vozač,
 • Suvozač,
 • Kondukter

Radno vreme je vremenski period od početka do završetka rada, tokom koga se član posade vozila nalazi na svom mestu rada, na raspolaganju poslodavcu i obavlja svoje poslove, uključujući i svaki rad za prevoznika ili drugog poslodavca, i obuhvata:

 1. vreme upravljanja vozilom,
 2. ostalo radno vreme, odnosno vreme za realizaciju ostalih poslova u okviru drumskog prevoza. Tu spadaju:
 • utovar i istovar,
 • pružanje pomoći putnicima pri ulasku i izlasku iz vozila,
 • nega vozila i ostale intervencije tehničkog održavanja

Ostali poslovi obuhvataju sve radne aktivnosti člana posade, u okviru drumskog prevoza ili izvan njega, kojima se zahteva, aktivno prisustvo u vozilu, pored vozila ili na radnom mestu osim upravljanja vozilom, uključujući i svaki rad kod prevoznika ili drugog poslodavca.

Pridržavanje propisa koji se odnose na radno vreme i obavezne odmore prilikom upravljanja vozilima u velikoj meri utiče na bezbednost i zdravlje profesionalnih vozača, kao i na bezbednost ostalih učesnika drumskog saobraćaja.

Da bi profesionalni vozači mogli da primenjuju navedene propise i bezbedno upravljaju vozilima, veoma je značajno da budu upoznati sa propisima koji se odnose na ovu oblast. Njihovim nepoštovanjem, bilo iz neznanja ili s namerom, profesionalni vozači direktno ugrožavaju svoj život i zdravlje, kao i život i zdravlje svih ostalih učesnika u saobraćaju.

U nedavno završenim policijskim kontrolama (ROADPOL), najveći broj zabeleženih prekršaja se odnosi upravo na oblast radnog vremena i upravljanja vozilom.

U našim Centrima za obuku u okviru obaveznih periodičnih obuka za produžavanje CPC sertifikata se bavimo upravo ovom temom, Zakonom o radnom vremenu posade vozila u drumskom prevozu i tahografima. Pozivamo sve profesionalne vozače da uzmu učešće u obukama u našim Centrima gde će im naši predavači svojim izuzetnim poznavanjem materije I velikim praktičnim iskustvom pomoći da prevaziđu sve poteškoće, a ujedno I steknu neophodni uslov za produžetak CPC sertifikata.

Za sve informacije o obukama I dostupnim terminima kontaktirajte naš call centar na brojeve telefona 011 7 987 000 I 065 987 11 11, a naši zaposleni će Vam dati detaljne informacije koje su Vam potrebne.