Od 13. do 19. juna saobraćajna policija sprovešće akciju pojačane kontrole vozača autobusa i teretnih vozila

U periodu od 13. do 19. juna saobraćajna policija sprovešće akciju pojačane kontrole vozača autobusa i teretnih vozila s posebnim akcentom na na kontrolu dimenzija, opterećenja I tehničku ispravnost vozila, kao i kontrolu ispunjenosti opštih uslova za učešće u saobraćaju vozača teretnih vozila i autobusa.

Uz to, posebna pažnja biće usmerena na poštovanje odredbi Zakona o radnom vremenu posade vozila u drumskom prevozu i tahografima, kao i na same tahografe.

Akcija je deo velike međunarodne aktivnosti koja se sprovodi u 30 evropskih zemalja koje su članice organizacije ROADPOL (mreža saobraćajnih policija Evrope).

U poslednjoj akciji koja je sprovedena u Martu, sa akcentom na brzinu kretanja vozila, saobraćajna policija zabeležila je neverovatnih 17.700 prekršaja vozača.

R O A D P O L je mreža evropskih saobraćajnih policijskih snaga.

Predvođen višim policijskim službenicima, ROADPOL je prvenstveno posvećen smanjenju broja poginulih i teških povreda na evropskim putevima.

U akciji koja je sprovedena od 7. do 13. februara na putevima Srbije, saobraćajna policija kontrolisala je 1.390 autobusa i 14.094 kamiona i otkrila 626 prekršaja koja su učinili vozači autobusa i 8.916 koja su učinili vozači teretnih vozila.

Najveći broj vozača teretnih vozila i autobusa sankcionisan je zbog prekoračenja vremena upravljanja i drugih prekršaja vezanih za tahografe, kao i zbog prekršaja vezanih za dokumentaciju vozača i vozila.

AMSS CMV apeluje na sve učesnike u saobraćaju, a posebno vozače teretnih vozila i autobusa da poštuju saobraćajne propise, da voze odmorni i dosledno se pridržavaju obaveznog odmora i dužine vremena u okviru koga mogu da voze.

Poštovanjem propisa vozači direktno utiču na viši stepen svoje bezbednosti, kao I svih ostalih učesnika u saobraćaju.

U našim Centrima za obuku u okviru obaveznih periodičnih obuka za produžavanje CPC sertifikata se bavimo upravo ovom problematikom, Zakonom o radnom vremenu posade vozila u drumskom prevozu i tahografima, dokumentima u transportu robe I putnika, kao i utovaru, istovaru I transportu tereta, pozivamo sve profesionalne vozače da uzmu učešće u obukama u našim Centrima gde će im naši predavači svojim izuzetnim poznavanjem materije I velikim praktičnim iskustvom pomoći da prevaziđu sve poteškoće, a ujedno I steknu neophodni uslov za produžetak CPC sertifikata.