Zabrana kretanja za teretna vozila preko 7,5 t u Mađarskoj

Ograničenje saobraćaja za teška teretna vozila tokom vikenda trajaće od 22 sata u Petak 11.03.2022. do 22 sata u Utorak, što će biti četiri dana uz državni praznik.

Kao opšte pravilo, stajalište za kamione važi od 22:00 sata Subotom do 22:00 časa Nedeljom I u istom periodu državnim praznicima. Prema novoj odredbi, ministar saobraćaja može da produži ograničenje za najviše dva dana. Pozitivni efekti mera u cilju zaštite životne sredine i bezbednosti na putevima mogu stoga duže trajati.

Na zahtev mađarskih transportnih udruženja danas u 15 časova objavljeno je ažuriranje prethodnih zabrana za teška teretna vozila. Očekuje se da će zabrana saobraćaja za teška teretna vozila trajati od Petka 11. Marta od 22 časa do Utorka, odnosno 15. Marta do 22:00. Zabrana je obustavljena od 22:00 do 08:00, u Nedelju i Ponedeljak. Ovo odstupanje omogućava prevoznicima da isporuče robu koja im je poverena tokom manje prometnih noćnih sati.

Ukidanjem većine zaštitnih mera, mnogi mogu da odu na dugotrajno vikend putovanje automobilom ili autobusom. Zbog zaustavljanja kamiona, sva četiri dana će saobraćati manje kamiona. Sa opadanjem saobraćaja, doći će do tamo lakše, brže, a rizik od nezgoda na domaćim putevima biće smanjen.

Vozila koja prevoze žive životinje, kvarljivu hranu ili gorivo, gorivo, između ostalog, izuzeta su od ograničenja prema opštim pravilima. Kamion stop se ne odnosi na humanitarne pošiljke.