U akciji pojačane kontrole vozača autobusa i kamiona otkriveno 7378 prekršaja

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, tokom prošle nedelje sproveli su akciju pojačane kontrole vozača autobusa i teretnih vozila u okviru akcije koja je sprovedena u 30 evropskih država članica mreže saobraćajnih policija Evrope ROADPOL.

R O A D P O L je mreža evropskih saobraćajnih policijskih snaga. Predvođen višim policijskim službenicima, ROADPOL je prvenstveno posvećen smanjenju broja poginulih i teških povreda na evropskim putevima.

„U okviru akcije pojačane kontrole saobraćaja usmerene na otkrivanje prekršaja učinjenih od strane vozača autobusa i teretnih vozila, koja je u periodu od 13. do 19. februara ove godine sprovedena u 30 evropskih država članica mreže saobraćajnih policija Evrope – ROADPOL, sankcionisano je 549 prekršaja vozača autobusa i 6.829 prekršaja vozača teretnih vozila bez odgovarajuće dokumentacije. Takođe, 628 vozača teretnih vozila sankcionisano je zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa, a 325 vozača zbog prekoračenja brzine. “ , navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Najviše prekršaja otkriveno je na teritoriji Policijske uprave u Subotici, ukupno 851 i na teritoriji Policijske uprave u Šapcu, gde su sankcionisana 533 vozača.

Više od trećine vozača autobusa, ukupno 197, sankcionisano je zbog prekoračenja vremena upravljanja i drugih prekršaja u vezi sa tahografom, dok je 98 vozača sankcionisano zbog neposedovanja odgovarajuće dokumentacije. Pored toga, 48 vozača autobusa sankcionisano je zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa.

Tokom trajanja akcije, saobraćajna policija je na naplatnoj stanici „Dimitrovgrad“ zaustavila turskog državljanina koji je upravljao teretnim vozilom i čijom je kontrolom utvrđeno čak 76 prekršaja za koje je Zakonom o radnom vremenu posade vozila u drumskom prevozu i tahografima predviđena novčana kazna u ukupnom iznosu od 2.840.000 dinara.

Zbog prekoračenja vremena upravljanja i drugih prekršaja u vezi sa tahografom sankcionisano je 2.129 vozača teretnih vozila, dok je 848 vozača prekršajno kažnjeno zbog neposedovanja odgovarajuće dokumentacije. Takođe, 628 vozača teretnih vozila sankcionisano je zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa, a 325 vozača zbog prekoračenja brzine.

AMSS CMV, Sektor za stručno usavršavanje, razvoj i bezbednost saobraćaja, apeluje na sve učesnike u saobraćaju, a posebno vozače teretnih I putničkih vozila da poštuju saobraćajne propise, da voze odmorni i dosledno se pridržavaju obaveznog odmora i dužine vremena u okviru koga mogu da upravljaju vozilom. Pre svega vodeći računa o svojoj bezbednosti, a samim tim I o bezbednosti svih ostalih učesnika u saobraćaju.

Kako u našim Centrima za obuku u okviru periodičnih obuka za sticanje I produžetak CPC sertifikata se bavimo upravo ovom problematikom, Zakonom o radnom vremenu posade vozila u drumskom prevozu i tahografima I dokumentima u transportu robe I putnika, pozivamo sve profesionalne vozače da uzmu učešće u obukama u našim Centrima gde će im naši predavači svojim izuzetnim poznavanjem materije I velikim praktičnim iskustvom pomoći da prevaziđu sve poteškoće, a da time I steknu neophodni uslov za produžetak kvalifikacione (CPC) kartice vozača.

Za sve informacije o obukama I dostupnim terminima kontaktirajte naš call centar na brojeve telefona 011 7 987 000 I 065 987 11 11, a naši zaposleni će Vam dati detaljne informacije koje su Vam potrebne.

Tekst delimično preuzet sa sajta Ministarstva unutrašnjih poslova.