Pojačane kontrole vozača autobusa i teretnih vozila od 7. do 13. februara

Tokom sledeće sedmice, od 7. do 13. februara saobraćajna policija sprovešće akciju pojačane kontrole vozača autobusa i teretnih vozila s posebnim akcentom na poštovanja odredbi Zakona o radnom vremenu posade vozila u drumskom prevozu i tahografima.

Uz to, posebna pažnja biće usmerena na kontrolu prevoza tereta, kao i kontrolu ispunjenosti opštih uslova za učešće u saobraćaju vozača teretnih vozila i autobusa. Akcija je deo velike međunarodne aktivnosti koja se sprovodi u 30 evropskih zemalja koje su članice organizacije ROADPOL (mreža saobraćajnih policija Evrope).

R O A D P O L je mreža evropskih saobraćajnih policijskih snaga.

Predvođen višim policijskim službenicima, ROADPOL je prvenstveno posvećen smanjenju broja poginulih i teških povreda na evropskim putevima. Naši članovi su saobraćajne policije raznih evropskih zemalja, ali smo otvoreni i za zemlje van Evrope, jer ne bi trebalo da postoje granice za spasavanje života.

U istoj akciji koja je sprovedena oktobra prošle godine saobraćajna policija otkrila je 7.793 prekršaja vozača teretnih vozila i 428 prekršaja vozača autobusa. Najveći broj vozača teretnih vozila i autobusa sankcionisan je zbog prekoračenja vremena upravljanja i drugih prekršaja vezanih za tahografe, kao i zbog prekršaja vezanih za dokumentaciju vozača i vozila.

Saobraćajna policija apeluje na sve učesnike u saobraćaju, a posebno vozače teretnih vozila i autobusa da poštuju saobraćajne propise, da voze odmorni i dosledno se pridržavaju obaveznog odmora i dužine vremena u okviru koga mogu da voze.

Tekst delimično preuzet sa sajta MUP.