Od početka 2022. godine u saobraćaju poginulo više od 100 osoba!

Najteže posledice saobraćajnih nezgoda su one u kojima je neko lice stradalo, što podrazumeva ili postojanje smrtnog ishoda ili postojanje telesnih  povreda kod jednog ili više učesnika.

Svakako nisu zanemarljive ni materijalne štete, koje se javljaju kao posledice saobraćajnih nezgoda. Materijalna (imovinska) šteta predstavlja uništenje neke stvari, odnosno imovine, manju ili veću štetu na njima ili onemogućavanje ili otežavanje upotrebe te stvari, odnosno imovine. Možemo reći da je materijalna šteta  povreda nekog imovinskog interesa.

Socijalne posledice nakon nastanka saobraćajne nezgode mogu promeniti u potpunosti život vozača. Neke od njih mogu biti finansijske, zdravstvene, društvene i psihološke prirode, zato moramo razmisliti da li imamo pravo na greške u životu-saobraćaju!

Saobraćajna policija je pojačala kontrole na putevima, jer je od početka godine broj nastradalih i povređenih zabrinjavajući. Za prvih 5 meseci poginulo je više od 100 osoba.

Samo u toku prvomajskih praznika desilo se 7 teških saobraćajnih udesa poginulo je 6 osoba, a povređeno više od 20!

Tokom kontrola, za vreme praznika je utvrđeno da 80 odsto putnika na zadnjim sedištima ne koristi sigurnosni pojas, a preko 30 odsto na prednjim!

Glavni uzrok je brzina, ali I nedovoljno držanje odstojanja I korišćenje mobilnih telefona tokom vožnje! Pod dejstvom alkohola bilo je 45 odsto više vozača i 75 odsto više onih koji su koristili razne psihoaktivne supstance u toku vožnje.

Nažalost, naša realnost je da je tokom prošle godine na putevima u Srbiji stradala 521 osoba, polovina od poginulih su vozači putničkih vozila, a većina su mladi ispod 30 godina. U toku su opsežne kontrole,  povećan je broj prekršajnih prijava za nasilničku vožnju, kao i za vozače koji upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola.

DESET OPŠTIH SAVETA ZA BEZBEDNU VOŽNjU

 1. USPORITI NA MESTIMA GDE SE NA KOLOVOZU NALAZI SKUPLJENA VODA, NA KOLOVOZU SA KOLOTRAZIMA, NA NADVOŽNJACIMA, U KRIVINAMA.
 2. PO MAGLI NE KORISTITI VELIKA SVETLA VEĆ OBORENA, AKO POSTOJE UKLJUČITI PREDNJA I ZADNJA SVETLA ZA MAGLU I SVE POKAZIVAČE PRAVCA, ORIJENTISATI SE PRAĆENJEM IVICE KOLOVOZA.
 3. PO JAKOM VETRU ČVRSTO DRŽATI TOČAK UPRAVLJAČA I IZBEGAVATI NAGLE MANEVRE SA VOZILOM !
 4. PRE OTPOČINJANJA VOŽNJE IZBEGAVATI TEŠKU HRANU, LEKOVE.
 5. PRAVILNO RASPOREDITI TERET JER NEPRAVILNO RASPOREĐEN TERET PRI KOČENJU MOŽE DESTABILIZOVATI VOZILO.
 6. IMATI SVEST O VOŽNJI, OSTALIM UČESNICIMA U SAOBRAĆAJU, ŠTETNOM DEJSTVU ALKOHOLA, LEKOVA, MOBILNOG TELEFONA…
 7. PROVERAVATI STANJE PNEUMATIKA, SVETLOSNIH UREĐAJA I UREĐAJA ZA UPRAVLJANJE AUTOMOBILOM.
 8. RAZVIJATI, UNAPREĐIVATI I UTEMELJAVATI STAVOVE O VAŠOJ BEZBEDNOSTI U SAOBRAĆAJU.
 9. BUDITE EKONOMIČNI, ODRŽAVANJEM ODGOVARAJUĆEG NIVOA PRITISKA U PNEUMATICIMA I UMERENOM VOŽNJOM BEZ NAGLIH UBRZAVANJA I USPORENJA SMANJUJETE POTROŠNJU GORIVA.
 10. BUDITE TOLERANTNI, PROPUSTITE PEŠAKE I DRUGE VOZAČE, ZAPOČNITE VOŽNJU BEZ STRESA.

SAVETI VOZAČIMA

 1. SMANJITI BRZINU u okviru dozvoljene i istu prilagoditi:
 • saobraćajnim uslovima;
 • psihofizičkom stanju;
 • stanju kolovoza;
 • stanju vozila.
 1. Poštovati PRAVILA i obaveze u toku VOŽNJE a posebno kod PRETICANJA vozila i ustupanja PRVENSTVA prolaza.
 2. Poštovati CRVENO SVETLO na semaforu.
 3. Ne upravljati vozilom pod dejstvom ALKOHOLA. Alkohol u uslovima visokih temperatura dodatno umanjuje psihofizičke sposobnosti vozača.
 4. Češće koristiti kraće PAUZE za odmor.
 5. PROVETRAVATI kabinu vozila.
 6. Obavezno koristiti SIGURNOSNI POJAS.

AMSS CMV Centar za obuku profesionalnih vozača, apeluje na sve učesnike u drumskom saobraćaju da svi zajedno doprinesemo većoj bezbednosti saobraćaja!

Čuvajte život! Poštujte propise! Vozite bezbedno!