Direktor Centra za stručno usavršavanje i razvoj AMSS – CMV gostovao u jutarnjem programu RTS-a

Direktor Centra za stručno usavršavanje i razvoj AMSS – CMV Darko Petrović najavio je novi program koji omogućava vozačima C kategorije da steknu CPC sertifikat po beneficiranim cenama.

Preduzećima u Srbiji trenutno nedostaje oko 6.000 profesionalnih vozača kamiona. Mladi radije biraju neka druga zanimanja ili voze za strane kompanije, ali je došlo vreme da vozači kamiona i u Srbiji mogu dobro da zarade, jer su transportna preduzeća podigla plate i do 1.500 evra za vožnju van zemlje.

Zbog toga je pokrenut program kvalifikacije s međunarodnim organizacijama, za one koji žele da budu profesionalni vozači kamiona u domaćim transportnim firmama.

Darko Petrović iz Centra za motorna vozila Auto-moto saveza Srbije naveo je da AMSS ima šest registrovanih centara za obuku.

Navodi da celokupna početna obuka za sticanje CPC kartice (Sertifikat obavezne kompentencije), koju po zakonu mora da ima svaki profesionalni vozač, traje 140 sati, odnosno 23 radna dana i predstavlja ulaz vozača u profesionalizam.

„Trenutno je aktuelan projekat koji radimo sa GIZ-om, koji za 50 vozača omogućava da prođu kompletnu obuku, od vozača B kategorije do profesionalnog vozača o trošku GIZ-a“, naveo je Petrović.

Istakao je da je projekat izazvao veliko interesovanje, što znači da su interesovanja za posao u Srbiji velika.

Motivisani time, kako je dodao, organizovali su još jedan projekat tokom kojeg će svi zainteresovani vozači, u saradnji sa transportnim kompanijama u kojima žele da se zaposle, moći obuku da pohađaju po beneficiranim cenama.

„Ukoliko imaju i mesto zaposlenja, onda ćemo omogućiti da to bude i besplatno za njih“, rekao je Petrović.

Što se tiče kriterijuma za prijem vozača na obuku u novom projektu, nema uslova kao u prethodnom.

„Jedini uslov je da vozač ima stečenu C kategoriju, nakon čega treba da stupi u osnovnu obuku od 140 časova u nekom od naših centara“, objasnio je Petrović.

Kad je reč o ceni obuke za CPC karticu, koja u većini slučajeva traje 140 časova i kojom je obuhvaćen i praktični i teorijski deo, ona se okvirno kreće oko 140.000 dinara.

Celokupan intervju možete pogledati ovde: