U akciji pojačane kontrole vozača otkriveno 33.178 prekršaja

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, tokom prošle nedelje sproveli su akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerene ka otkrivanju prekršaja prekoračenja brzine, upravljanju vozilom pod dejstvom alkohola, kao i prekršaja kojima se ugrožava bezbednost pešak.

Kontrolisano je 63.153 vozača putničkih vozila i otkriveno 26.803 prekršaja, dok je od kontrolisanih 7.785 vozača teretnih vozila i 1.087 vozača autobusa čak 6375 načinilo prekršaj.

Zbog prekoračenja brzine, sankcionisana su 12.903 vozača, uključujući 706 vozača koji su prekoračili brzinu u zonama pešačkih prelaza. Zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, iz saobraćaja je isključeno 1.169 vozača, a zbog upravljanja vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci 61 vozač.

Saobraćajna policija tokom akcije otkrila je i 456 prekršaja koje su učinili pešaci, kao i 57 prekršaja nepropuštanja pešaka na pešačkom prelazu.

Istovremeno sa ovom akcijom, u 30 evropskih zemalja koje sarađuju u okviru organizacije ROADPOL (Evropska mreža saobraćajnih policija), sprovedena je akcija koja je bila usmerena na otkrivanje prekršaja koje čine vozači teretnih vozila i autobusa.

R O A D P O L je mreža evropskih saobraćajnih policijskih snaga. Predvođen višim policijskim službenicima, ROADPOL je prvenstveno posvećen smanjenju broja poginulih i teških povreda na evropskim putevima.

„Tokom ove akcije, saobraćajna policija kontrolisala je 7.785 teretnih vozila i 1.087 autobusa, a otkriveno je 5.886 prekršaja koje su učinili vozači teretnih vozila i 489 prekršaja vozača autobusa. Gotovo 40 odsto od ukupnog broja prekršaja bili su u vezi sa zloupotrebom tahografa, ukupno 2.519 prekršaja, dok je zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa sancionisano ukupno 527, a prekoračenja brzine 340 vozača teretnih vozila i autobusa. Uprava saobraćajne policije će i u narednom periodu nastaviti sa sprovođenjem akcija pojačane kontrole saobraćaja na teritoriji čitave zemlje, kako bi stanje bezbednosti saobraćaja bilo što povoljnije.“ , navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

U okviru četiri ROADPOL kontrole tokom ove godine otkriveno je 27.768 prekršaja vozača teretnih I putničkih vozila!

Od ukupnog broja prekršaja, 22.335 se odnosi na vozače teretnih vozila, dok su vozači autobusa napravili 5.433 prekršaja.

Najveći broj prekršaja se odnosi na Zakon o radnom vremenu posade vozila I zloupotrebama u radu sa tahografima, čak 8.756, od čeka više od polovine čine profesionalni vozači teretnih vozila.

Neispravnu dokumentaciju koja prati prevoz tereta I putnika je imao 3.331 vozač, takođe više od polovine čine vozači teretnih vozila.

Sigurnosni pojas nije koristilo 3.146 vozača teretnih I putničkih vozila.
Prekoračenje dozvoljene brzine je zabeleženo kod 641 vozača, dok je pod dejstvom alkohola upravljalo 26 vozača.

AMSS CMV Centar za obuku profesionalnih vozača apeluje na sve učesnike u saobraćaju, a posebno vozače teretnih I putničkih vozila da poštuju saobraćajne propise, da voze odmorni i dosledno se pridržavaju obaveznog odmora i dužine vremena u okviru koga mogu da upravljaju vozilom. Pre svega vodeći računa o svojoj bezbednosti, a samim tim I o bezbednosti svih ostalih učesnika u saobraćaju.

Kako u našim Centrima za obuku u okviru periodičnih obuka za sticanje I produžetak CPC sertifikata se bavimo upravo ovom problematikom, Zakonom o radnom vremenu posade vozila u drumskom prevozu i tahografima I dokumentima u transportu robe I putnika, pozivamo sve profesionalne vozače da uzmu učešće u obukama u našim Centrima gde će im naši predavači svojim izuzetnim poznavanjem materije I velikim praktičnim iskustvom pomoći da prevaziđu sve poteškoće, a da time I steknu neophodni uslov za produžetak kvalifikacione (CPC) kartice vozača.

Za sve informacije o obukama I dostupnim terminima kontaktirajte naš call centar na brojeve telefona 011 7 987 000 I 065 987 11 11, a naši zaposleni će Vam dati detaljne informacije koje su Vam potrebne.