Pojačane kontrole saobraćajne policije od 10-16. oktobra!

U periodu od 10. do 16. oktobra saobraćajna policija sprovešće akciju pojačane kontrole usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine, upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, kao i prekršaja kojima se ugrožava bezbednost pešaka.

U istom periodu, u Srbiji i još 29 evropskih zemalja koje sarađuju u okviru organizacije ROADPOL (evropska mreža saobraćajnih policija), biće sprovedena i međunarodna akcija usmerena na otkrivanje prekršaja koje čine vozači teretnih vozila i autobusa.

U prethodnoj ROADPOL akciji koja je sprovedena u Junu, saobraćajna policija zabeležila je 8.260 prekršaja vozača.

Od 1.460 kontrolisanih vozača autobusa prekršaj je počinilo njih 727. Najveći broj sankcionisanih vozača autobusa, 301 sankcionisan je zbog prekršaja koji se tiču vremena upravljanja i tahografa, 281 zbog prekršaja u vezi sa dokumentacijom vozača i autobusa, dok je zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa sankcionisan 121 vozač.

Od kontrolisanih 12.026 vozača teretnih vozila, prekršaj je učinilo 7.533, od kojih su 2.113 vozača sankcionisana zbog prekoračenja vremena upravljanja i drugih prekršaja vezanih za tahografe, 1.115 zbog neposedovanja odgovarajuće dokumentacije, dok je zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa sankcionisan 931 vozač.

R O A D P O L je mreža evropskih saobraćajnih policijskih snaga. Predvođen višim policijskim službenicima, ROADPOL je prvenstveno posvećen smanjenju broja poginulih i teških povreda na evropskim putevima.

 Tokom prethodne akcije od kontrolisanih 12.026 vozača teretnih vozila, prekršaj je učinilo 7.533, od kojih su 2.113 vozača sankcionisana zbog prekoračenja vremena upravljanja i drugih prekršaja vezanih za tahografe, 1.115 zbog neposedovanja odgovarajuće dokumentacije, dok je zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa sankcionisan 931 vozač.

AMSS CMV apeluje na sve učesnike u saobraćaju, a posebno vozače teretnih vozila i autobusa da poštuju saobraćajne propise, da voze odmorni i dosledno se pridržavaju obaveznog odmora i dužine vremena u okviru koga mogu da upravljaju vozilom.